Хмельниччина правова

Порядок відпусток у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною

Порядок відпусток у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиноюНадання жінкам відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і догляду за дитиною передбачено статтею 179 КЗпП України. Це право мають усі співробітниці незалежно від займаної посади і характеру роботи.

Так, вагітним жінкам надається оплачувана відпустка тривалістю 70 днів до пологів і 56 після (в разі народження 2 і більше дітей або ускладнених пологів - 70 днів після). Загальна тривалість такої відпустки становить 126 або 140 днів відповідно. Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів фактично використаних до пологів.

Тобто, в тому випадку, якщо дитина народиться раніше строку, матері буде надана відпустка повної тривалості.

Підставою для надання відпустки по вагітності та пологах є медичний висновок.

За заявою жінки, до відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і догляду за дитиною повинні бути приєднані щорічна і додаткова відпустки.

За бажанням жінки їй може бути надана відпустка по догляду за дитиною до досягнення останньою 3 років з виплатою державної допомоги відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», яка дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. Мінімальний розмір такої допомоги становить 130 грн. на місяць.

Підприємство за рахунок власних коштів може надати жінці частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Якщо дитина потребує домашнього догляду, на підставі медичного висновку жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не довше, ніж до 6 років.

Відпустка по догляду за дитиною може також надаватися татові, бабусі, дідусеві або іншим родичам, які здійснюють догляд за дитиною.

Відпустка по догляду за дитиною надається на підставі заяви жінки (до якої потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини) і оформляється наказом керівника.

Важливо зазначити, що відпустка по догляду за дитиною до 3 років і без збереження заробітної плати (до 6 років) включаються до стажу роботи для нарахування пенсії.

Адвокат ТОВ «ЮФ «Гавриленко та партнери»

Смірнова І.С.

Коментарі   

 
#2 адвокат Смірнова І.С 11.05.2012, 12:40
Ні, ці поняття не тотожні.
Листок непрацездатност і - більш відомий у народі як «лікарняний» - це багатофункціона льний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв'язку з непрацездатніст ю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатност і, вагітності та пологів.
Порядок видачі документів, які підтверджують тимчасову непрацездатніст ь громадян, викладений в однойменній Інструкції, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13 листопада 2001 року № 455.
Медичний висновок видається ЛКК або лікарем, працівникові з необхідністю його переведення на легшу роботу у зв’язку з тим, що він є потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, що передбачається Законом України «Про загальнообов’яз кове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 року № 1105-XIV.
 
 
#1 Елена 11.05.2012, 07:19
Скажіть, будь ласка, а медичний висновок і листок непрацездатност і - це тотожні поняття? Яким нормативним документом це регламентується ? Дяку.
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Інші новини

Партнери проекту:

 
Юридична фірма «Гавриленко та партнери» спеціалізована юридична фірма за напрямками діяльності «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ».

Читати далі ...

 

Інші новини

51203459

Останні коментарі:

 
  • Представництво іноземної компанії в Україні
    Віталій
    Як зрозуміти цю фразу: "Однак слід зауважити, що відкриття представництва, яке здійснює підприємницьку ...

    Детальніше...

     
  • Карта поляка: шлях до Європи чи засіб тиску?
    Володимир
    Це точно, а то зовсім українців не залишиться :) До речі, кому потрібні питання на іспит по КП ...

    Детальніше...

     
  • Псевдомусульманський убивця
    Руслан
    Максиму: Хто Вам надав право вирішувати яка релігія повинна бути в Україні? Та й по православ'ю: Ви з ...

    Детальніше...

     
  • Псевдомусульманський убивця
    Максим
    Необхідно заборонити будь яку релігію на Україні окрім православної. Конкретно це стосується ...

    Детальніше...

     
  • Партія поляків, або політичні амбіції за чужий рахунок.
    Киянин
    В польському русі на теренах України є різні люди. Одні не рахуючись з власним часом і силами, роблять ...

    Детальніше...