Хмельниччина правова

Зміна засновника на підприємстві: податкові наслідки (частина 1)

news 19-08-2010Для початку нагадаємо, що зміна засновника на підприємстві може відбутися двома способами:

перший - це вихід одного учасника зі складу засновників з виплатою йому компенсації пропорційно частки статутного капіталу, що належить такому учаснику;

другий - відчуження учасником своєї частки в статутному капіталі іншій особі.

Розглянемо податкові наслідки для ТОВ та фізичної особи - засновника при таких варіантах.

Варіант 1: зміна засновника (фізичної особи) шляхом виходу зі складу учасників ТОВ.

Учасник ТОВ, який прийняв рішення про вихід зі складу засновників, повинен направити загальним зборам учасників підприємства нотаріально завірену заяву про це. Вихід фізичної особи зі складу засновників оформляється вищевказаною заявою учасника про вихід, а також протоколом зборів учасників, в якому мають бути зафіксовані, з внесенням до порядку зборів наступні питання:

• про вихід (виключення) зі складу засновників одного з учасників;

• про виплату учаснику компенсації пропорційно частки статутного капіталу, яка

йому належить;

• про зменшення розміру статутного капіталу ТОВ;

• про внесення змін до установчих документів ТОВ та реєстрації їх в Єдиному

державному реєстрі (далі - ЄДР).

Терміни повідомлення всіх учасників про вихід одного з засновників встановлюються в установчих документах (з ТОВ учасник може вийти, попередивши про це інших учасників за 3 місяці, якщо інше не встановлено установчими документами) (ст. 148 Цивільного кодексу України) (далі - ЦКУ).

У разі виходу учасника зі складу засновників ТОВ він, у будь-якому випадку, має право на виплату йому вартості частини майна товариства, пропорційно його частці в статутному капіталі, а не на повернення раніше внесеного майна, яке на момент виходу засновника може бути продано або списано.

Виплатити ж компенсацію вартості частини майна товариства пропорційно частки статутного капіталу учасника йому належної, підприємство може як грошовими коштами, так і повністю або частково в натуральній формі, в т. ч. і раніше внесених майном (ст. 54 Закону «Про господарські товариства» (далі – Закон № 1576).

Майно, передане учасником ТОВ тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди. Також учаснику, виплачується належна йому частина прибутку, отриманого товариством у поточному році до моменту його виходу. При цьому виплата здійснюється ТОВ після затвердження звіту за рік, в якому вийшов учасник, але не пізніше 12 місяців з дня виходу учасника.

Як варіант, щоб уникнути зменшення статутного капіталу ТОВ і необхідності реєстрації відповідних змін до установчих документах слід, щоб одночасно з виходом одного учасника зі складу засновників новий засновник вніс грошові кошти або майно відповідають розміру частки вибулого учасника.

При цьому обов'язково враховуються норми ст. 147 ЦКУ, а саме відчуження учасником частки третім особам допускається, тільки якщо:

• це передбачено Статутом ТОВ;

• інші учасники ТОВ, які мають переважне право викупити таку частку, протягом одного не скористалися ним.

У разі якщо ТОВ приймає рішення придбати частку учасника, який вибуває зі складу учасника, самостійно, воно зобов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом 12 місяців, або зменшити статутний капітал. Корпоративні права учасника погашаються, а статутний капітал ТОВ відповідно зменшується на його частку. Зменшення статутного капіталу ТОВ допускається тільки після повідомлення кредиторів, які в такому випадку мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань ТОВ і відшкодування їм збитків (ст. 144 ЦКУ).

Для реєстрації таких змін до ЄДР держреєстратору подаються документи,

встановлені ч. 3 ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон №755):

• заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документах ТОВ;

• два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

• примірник оригіналу (ксерокопії, нотаріально завіреної копії) рішення про внесення змін до установчих документів ТОВ з відміткою про держреєстрацію;

• оригінали установчих документів ТОВ з відміткою про держреєстрацію з усіма змінами;
• документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення держреєстрації змін до установчих документів;

• копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення в разі втрати всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

• додатково примірник оригіналу (ксерокопії, нотаріально завіреної копії) одного з таких документів: рішення про вихід юридичної особи зі складу засновників (учасників); заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників); заяви, договори, іншого документа про перехід чи передання частки учасника у статутному капіталі товариства; рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) зі складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

Рішення про зменшення статутного капіталу ТОВ набирає чинності не раніше, ніж через 3 місяці після держреєстрації та публікації про це у встановленому порядку (ст. 56 Закону № 1576).

При виході учасника зі складу засновників підприємства, податкові наслідки залежать від того, яким майном виплачується вибулому учаснику його доля. Якщо виплачуються грошові кошти, то підстав для відображення в складі доходів і зобов'язань з ПДВ у підприємства немає, оскільки така операція не є продажем (поставкою).

У податковому обліку операція зменшення статутного капіталу ТОВ за рахунок зменшення частки його засновника ніяких наслідків не спричинить, за умови, що засновнику буде компенсована частина його частки грошовими коштами.

Так як до доходів, що не враховуються для визначення об'єкта оподаткування, відносяться, зокрема (підпункти 136.1.3 і 136.1.13 Податкового кодексу України (далі - ПКУ):

- Суми коштів або вартість майна, які надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані ним;

- Грошові кошти або майно, які повертаються власнику корпоративних прав, емітованих юридичною особою, після повної і остаточної ліквідації такої юридичної особи - емітента, або у разі зменшення розміру його статутного капіталу, але не вище вартості придбання акцій, часток, паїв.

Якщо засновнику компенсація його частки буде надана у вигляді майна (наприклад, основними засобами) при цьому розмір статутного капіталу не буде зменшено, то в цьому випадку з метою оподаткування операція розрахунку із засновником розглядається як операція поставки і підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку.

             Про другий спосіб зміни засновника на підприємстві читайте в статті «Зміна засновника на підприємстві: податкові наслідки(частина 2)».

 

 

Адвокат ТОВ «ЮФ «Гавриленко та партнери»

Смірнова І.С.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Інші новини

Партнери проекту:

 
Юридична фірма «Гавриленко та партнери» спеціалізована юридична фірма за напрямками діяльності «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ».

Читати далі ...

 

Інші новини

новости сегодня чернигов 51203459

Останні коментарі:

 
  • Договір довічного утримання: тонкощі, ризики, наслідки
    Віктор
    Шановна адвокат. Прошу прояснити (якщо можливо) наслідки договору про довічний догляд. Наскільки я ...

    Детальніше...

     
  • Правові наслідки зміни імені та прізвища
    Andryyy
    Цікава статистика! До речі про порядок зміни написано тут : http://www.pravoconsult.com.ua/chomu-vi-shhe-dosi-ne-zminili-svoye-im-ya/ ...

    Детальніше...

     
  • Відпрацювання при звільненні з роботи
    Colette
    Its not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this website dailly and obtain ...

    Детальніше...

     
  • Як поділити автомобіль між колишнім подружжям: аналіз судової практики
    Василий
    Никак, суд присуждает супругам по половине автомобиля и все.

    Детальніше...

     
  • Карта поляка: шлях до Європи чи засіб тиску?
    qoelhcsrqq
    qpsabmbx.ln, aqegfwujzh , xpqkgckgxo: http://www.ravgjlqfwg.com/, http://www.bwityhmddb.com/ ...

    Детальніше...