Хмельниччина правова

Правові наслідки зміни імені та прізвища

pasportІноді обставини складаються так, що людині доводиться змінювати ім'я або прізвище. При цьому мало хто замислюється про юридичні наслідки таких змін. Адже в уявленні багатьох зміна прізвища або імені тягне лише отримання нового паспорта. Однак насправді це не завжди так. У деяких випадках зміна прізвища призводить до ряду інших правових наслідків.

Норми українського законодавства, зокрема, ст. 295 Цивільного кодексу України (ЦК України), дають громадянам право змінити ім'я та прізвище. Однак таке право надається не всім і залежить від кількох факторів, основним з яких є вік. Відповідно до зазначеної норми ЦК України, фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище або ім'я. Особи, які досягли лише 14 років, мають право змінити прізвище та / або ім'я за згодою батьків або одного з них. Дозвіл одного з батьків допускається лише в тому випадку, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним або позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про народження дитини за заявою матері. У разі ж, якщо над 14-річною особою встановлено піклування, зміна прізвища та / або імені здійснюється за згодою піклувальника.

П. 6 ст. 295 ЦК України містить перелік підстав для відмови у зміні імені (прізвища). Особа не зможе змінити прізвище або ім'я, якщо перебуває під слідством, адміннаглядом, якщо стосовно неї слухається справа в суді. Наявність у заявника непогашеної або не знятої в установленому законом порядку судимості також є підставою для відмови. Крім того, до підстав для відмови в праві на зміну імені або прізвища ЦК України відносить офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення в розшук заявника та подання ним же недостовірних відомостей про себе. Проте відмова в наданні дозволу на зміну імені може бути оскаржена в суді.

Слід зазначити, що зміна імені (прізвища) має значні правові наслідки для усиновлених осіб.

Якщо дитину усиновили одночасно жінка та чоловік, які записуються його батьками, дитина, відповідно, буде носити змінені прізвище та по батькові.

Також може бути змінено й ім'я дитини, але для цього потрібно його згоду. Винятком буде лише випадок, коли дитина живе в сім'ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Ці зміни суд зазначає у рішенні про усиновлення. При цьому, відповідно до норм ст. 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім'я та по батькові можуть бути змінені за заявою усиновлювача та усиновленої. З точністю "до навпаки" зміниться прізвище та по батькові дитини, якщо усиновлення визнають недійсним або скасують відповідно до закону, - дитині буде повернута прізвище та по батькові, які вона носила до усиновлення (і ім'я, якщо воно також було змінено).

При цьому варто пам'ятати, що, на відміну від усиновлення, реєстрація шлюбу є підставою лише для зміни прізвища. Як, втім, і його скасування або визнання недійсним. За логікою речей, рідні діти в разі зміни батьками прізвища або імені зовсім не зобов'язані змінювати своє ім'я і прізвище. Хоча з практичної точки зору не завжди зручно, коли в батьків і дітей різні прізвища, оскільки при оформленні деяких юридичних документів можуть виникнути додаткові клопоти.

Якщо питання зміни прізвища та імені при усиновленні вирішує суд, в який і подаються відповідні документи, то у всіх інших випадках порядок подачі та розгляду заяв про зміну імені встановлює Кабмін. На сьогоднішній день в Україні діє Постанова КМУ № 915 від 11 липня 2007 р. про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи. Відповідно до цього документа, заяви про зміну імені громадян України, які проживають на території України, приймає, розглядає, а також веде їх облік відділ держреєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання.

Громадянам України, які постійно проживають за кордоном, слід звертатися до консульської установи України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку. При цьому заява про зміну імені подається у письмовій формі за умови пред'явлення національного паспорта (якщо заявник постійно проживає за кордоном - закордонні паспорти).

Громадянину, що досяг 14 років, для зміни імені разом з відповідною заявою необхідно подати свідоцтво про народження, довідку з місця проживання та заява батьків (одного з батьків) в письмовій формі. При цьому заява про надання згоди батьків (одного з батьків) або піклувальника може подаватися ними особисто. Однак, якщо з поважних причин заява не може бути подана особисто одним з батьків, вона може бути подана іншим батьком за умови нотаріального посвідчення або якщо вона прирівняна до нотаріально засвідченої заяви.

Якщо особа досягла 16 років, однак ще не має паспорта, разом із заявою необхідно пред'явити свідоцтво про народження і довідку з місця проживання. Правда, така можливість надається лише за умови, що з дня, коли заявнику виповнилось 16 років, пройшло менше місяця. Стандартно до заяви про зміну імені додаються: свідоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб (у випадку, якщо заявник перебуває у шлюбі), свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано); свідоцтво про народження дитини (якщо у заявника є малолітня або неповнолітня дитина ); свідоцтво про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо така обставина раніше мала місце; фотографія заявника та квитанція про сплату держмита.

Заява про зміну імені розглядається в 3-місячний строк з дня її надання. При наявності поважних причин цей строк може бути продовжений (але не більше ніж на три місяці) з письмового дозволу керівника відділу РАЦС. Консульською установою заява розглядається в 6-місячний строк з дня її подання. Після надання дозволу на зміну імені, заявник у 3-місячний термін повинен звернутися для держреєстрації зміни імені до відділу РАЦС або консульської установи відповідно. Важливо пам'ятати, що якщо заявник без поважних причин у зазначений термін не звернувся до відділу РАЦС (консульської установи), дозвіл на зміну імені втрачає силу.

Після реєстрації зміни імені в закордонному паспорті або національному паспорті робиться відмітка, що паспорт у зв'язку зі зміною імені підлягає обміну протягом місяця. В цей же строк бажано обміняти ідентифікаційний код (в іншому випадку доведеться заплатити штраф у розмірі 85,00 грн за несвоєчасне надання інформації про зміну даних платника податків).

При цьому сам код залишиться колишнім, а от довідку про його присвоєння видадуть нову (відповідно, з зазначенням нового прізвища та / або імені). Однак зовсім не обов'язково змінювати всі документи (те ж водійське посвідчення або диплом). Наприклад, якщо дівчина вийшла заміж і змінила прізвище, просто завжди потрібно буде мати з собою копію свідоцтва про шлюб, яка буде підтверджувати легітимність "основного" документа. В інших випадках необхідно буде пред'являти свідоцтво про зміну імені. А оформлення трудової книжки відбувається і зовсім просто - старе прізвище закреслюється і вписується нове.

А от із підприємцями ситуація зовсім інша...

Уявімо, що суб'єкт підприємницької діяльності-фізична особа у зв'язку зі вступом у шлюб змінила прізвище, але через відсутність часу і знаходження в декреті не переоформила документи. Які наслідки можуть настати в цьому випадку? Ст. 45 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (далі - Закон про держреєстрацію) № 755-IV від 15.05.2003 визначає, які зміни відомостей про підприємця, що містяться в ЄДР, підлягають держреєстрації. До них відносяться: зміна імені фізичної особи, місця її проживання, ідентифікаційного номера або номера та серії паспорта особи, яка через свої релігійні або інші переконання відмовилася від прийняття ідентифікаційного номера та повідомила про це органи державної влади і має відмітку в паспорті. Крім того, відповідно до ст. 9 Закону про держреєстрацію, якщо зміни даних підприємця пов'язані зі зміною його імені та / або місця проживання, заміні підлягає і свідоцтво про держреєстрацію. Заміна свідоцтва в цьому випадку здійснюється при проведенні держреєстрації відповідних змін у відомостях про ФОП.

Таким чином, при зміні прізвища підприємець повинен не тільки зареєструвати такі зміни, звернувшись до держреєстратора і надавши відповідні документи, перелік яких наведено в п. 2 ст. 45 Закону про держреєстрацію, а й отримати нове свідоцтво.

Держреєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації змін до відомостей про ФОП зобов'язаний передати відповідним органам статистики, ДПСУ, ПФУ, фондів соцстрахування повідомлення про проведення держреєстрації змін із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до ЄДР.

А от щодо термінів реєстрації змін до ЄДР необхідно зазначити наступне. Законом про держреєстрацію будь-яких термінів надання документів для держреєстрації або реєстрації змін чомусь не передбачено (раніше діяла Постанова КМУ, яка наказувала внести зміни до ЄДР в 10-денний термін з моменту зміни прізвища). Відповідно, до підприємця не може бути застосований будь-який вид відповідальності, оскільки чинним законодавством не передбачена відповідальність за несвоєчасну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу-підприємця. Також відзначимо, що в даному випадку відсутні правові підстави і для застосування адмінвідповідальності, встановленої ст. 164 КУпАП за здійснення госпдіяльності без держреєстрації як суб'єкта господарювання, оскільки невнесення змін до відомостей про ФОП не означає, що така особа здійснює підприємницьку діяльність без держреєстрації. Однак, незважаючи на зазначене, підприємцям краще не затягувати з реєстрацією змін, що відбулися, щоб уникнути виникнення в подальшому будь-яких суперечок з контрагентами та контролюючими органами. А от після реєстрації внесення змін до ЄДР підприємцю необхідно своєчасно звернутися до відповідних органів для відображення внесених змін. Наприклад, якщо у підприємця є ліцензія для здійснення певного виду діяльності, несвоєчасне інформування органу ліцензування про зміни може призвести до анулювання ліцензії. Є свої терміни і для внесення змін в торгові патенти, та ін. документи.

Юрист ТОВ «ЮФ «Гавриленко та партнери»

Смолянюк Тетяна

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Інші новини

Партнери проекту:

 
Юридична фірма «Гавриленко та партнери» спеціалізована юридична фірма за напрямками діяльності «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ».

Читати далі ...

 

Інші новини

51203459

Останні коментарі:

 
  • Особливості сплати "поборів" в дитячому садку: батькам на замітку!
    мама
    Заведующая детского садика N37 “Незабудка” Карун Татьяна Александровна берёт взятки, якобы на ...

    Детальніше...

     
  • У наступний парламент, окрім Богословської, рветься її чоловік
    Капішон
    Чоловіком чорноротої може бути тільки дебіл. Чоловіче за, що тобі така доля.

    Детальніше...

     
  • Свободівець чекає на переворот в обласній раді
    полухохол
    опять придется в сортирах мочить

    Детальніше...

     
  • Представництво іноземної компанії в Україні
    Віталій
    Як зрозуміти цю фразу: "Однак слід зауважити, що відкриття представництва, яке здійснює підприємницьку ...

    Детальніше...

     
  • Карта поляка: шлях до Європи чи засіб тиску?
    Володимир
    Це точно, а то зовсім українців не залишиться :) До речі, кому потрібні питання на іспит по КП ...

    Детальніше...