Хмельниччина правова

Особливості сплати "поборів" в дитячому садку: батькам на замітку!

Особливості сплати "поборів" в дитячому садку: батькам на замітку!Більшість батьків вже звикли до того, що змушені регулярно вносити певну суму в фонд дитячого саду. Причому, мова не йде про такі речі, як ремонт, карнавальні костюми, подарунки дітям, книжки, меблі і т.д. Іноді цей список розширюється до таких неймовірних меж, що деякі "побори" сміливо можна назвати абсолютно абсурдними. І все це на тлі ст. 2 Закону України "Про дошкільну освіту", який гарантує кожній дитині право на абсолютну доступність і безоплатність освіти у дошкільних навчальних закладах.

Чи настільки безкоштовні наші садки?

Проблема батьківських зборів у дитячих садах періодично виникає знову і знову, незважаючи на те, що якийсь час можна зовсім нічого не чути з даного питання. Коли в черговий раз в 2004 році знову гостро постала тема поборів у дошкільних закладах освіти, близько півсотні народних обранців звернулися до суду, який повинен був розставити всі крапки над «і». Отже, в ході судового розгляду було з'ясовано, що, отримуючи освіту, в рамках тих видів освітніх послуг, які встановлені державним стандартом, громадянин не повинен платити за це гроші, адже матеріальне забезпечення даного процесу гарантується самою державою, а його безкоштовність виступає підтвердженням його доступності.

Цілком природно, що джерела фінансування дитячих садків залежать від форми власності дошкільних навчальних закладів. Якщо це приватний заклад, то обов'язок за його фінансування лягає на плечі засновника. А от державні чи комунальні садочки, фінансування яких входить в обов'язки відповідних бюджетів, не може лягати на плечі третіх осіб. Хоча зовсім не виключається ймовірність надання фінансової допомоги з позабюджетних джерел, якими, по суті справи, виявляються батьки.

Положенням Кабінетів Міністрів України від 27.08.2010 роки № 796 було затверджено перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, що знаходяться в комунальній і державній формі власності. Виходить, що на законних умовах садки можуть надавати такі платні послуги, які не входять до їх обов'язкову діяльність. Наприклад, організація концертів, екскурсій. Ну, якщо з цим пунктом більшість батьків цілком згодні, то не всі раді оплачувати додаткові заняття, покупку сумнівних ігор і т.д., адже виходить, що дошкільний навчальний заклад оплачує тільки харчування дітей.

Чи допоможе Міністерство освіти і науки України?

МОН України в терміновому порядку вважало за необхідне роз'яснити істинний сенс скандальної Постанови КМУ, яка наробила чимало галасу серед схвильованого батьківського складу. На офіційному сайті була розміщена стаття про те, що під платними освітніми послугами маються на увазі ті, які надаються понад встановлені навчальними планами обсягів, а фінансуються не за рахунок державного або місцевих бюджетів, а за рахунок зовнішніх джерел. Ті кошти, які виплачуються з позабюджетних джерел йдуть до спеціального фонду держбюджету як оплата послуг, що надаються підвідомчими організаціями згідно з їх функціональними повноваженнями, господарської та виробничої діяльності.

Разом з цим, всіх завідувачів дитячих садів зобов'язали в письмовій формі визначити перелік платних послуг, вказавши не тільки їх вартість, але специфіку, обсяг, порядок надання і т.д. При цьому, дошкільний навчальний заклад може самостійно визначати платні послуги, оцінюючи свої можливості і матеріально-технічну базу. Вся відповідальність за надання платних послуг лягає на плечі керівного складу навчального закладу.

У повному обсязі виконуються норми харчування в дитячих садах?

Знаючи про те, що харчування малюків - турбота дитячого саду, не кожен з батьків обізнаний, чи в повному обсязі виконується ця норма, регламентована на законному рівні. Отримати більш детальну інформацію можна, вивчивши Інструкцію з організації харчування дітей, затверджену Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров'я України від 17.04.2006 року № 98/227.

Основні положення:

- режим харчування безпосередньо пов'язаний з режимом роботи;

- їжа дітям видається не менш 4-5 разів на добу з інтервалів в 3-4 години;

- їжа повинна подаватися тільки в тому вигляді, який не буде заважати її вживання дитиною (макарони повинні бути поламані, овочі і фрукти - нарізані, масло - намазано і т.д.);

- раціон харчування (меню) повинен відповідати вимогам, регламентованим відповідними законними актами, деякі харчові продукти взагалі знаходяться під забороною (оцет, кава і т.д.);

- блюда комбінуються за спеціальним принципом, наприклад, до рисовому супу на друге не може подаватися рисовий гарнір, не може бути одночасно перших і других рибних страв і т.д.

З вищевикладеного випливає, що, якщо ваш малюк щодня на питання: «А що ти сьогодні їв?», стверджено відповідає: «Манну кашу!», це не може не викликати здивування і деякі підозри, усунути які вдасться, поспілкувавшись з керівництвом дитячого садка.

Хто звільняється від матеріальних внесків в дитячі садки?

Плата за перебування дітей в саду не може встановлюватися керівництвом дитячого садка, вона встановлена Порядком встановлення плати ..., який був затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 21 листопада 2002 року № 667, із внесеними змінами від 25 липня 2005 року. Згідно з документом про внесення плати для батьків, чиї діти відвідують дитячі садки, які перебувають у державній або комунальній формі власності, описані наступні пункти:

1. батьки з міської місцевості вносять 50%, а з сільської - 30% від вартості харчування на дитину в день;

2. батьки, що мають троє і більше дітей, платять на 50% менше від цієї суми;

3. повністю від оплати харчування звільняються ті сім'ї, дохід яких на кожного члена сім'ї не перевищує прожиткового мінімуму;

4. перегляд плати за харчування здійснюється щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше 1 разу;

5. батьки платять лише за ті дні, в які дитина відвідувала дитячий садок (не оплачується карантин, літній відпочинок, хвороби, санаторне лікування, відпустку батьків, у момент якого дитина не ходить в садок);

6. оплата не знімається з тих батьків, які вчасно не надали відповідні документи на її зменшення або повне зняття.

Адвокат ТОВ «ЮФ «Гавриленко та партнери»

Смірнова І.С.

Коментарі   

 
#1 мама 12.06.2013, 15:27
Заведующая детского садика N37 “Незабудка”
Карун Татьяна Александровна берёт взятки, якобы на “благотворитель ный взнос”
от 400$ до 5 000 гривен! Если не заплатишь-скаже т,что МЕСТ НЕТ! А мест действительно нет( в группах до 35 человек),но за взятки всё набирает и набирает.
Часть взяток идёт на ремонт садика,чтобы похвастаться перед ГОРОНО,а за большую часть купила дом на Гречанах и магазин! Вот как из простых методистов становятся заведующими садика.
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Інші новини

Партнери проекту:

 
Юридична фірма «Гавриленко та партнери» спеціалізована юридична фірма за напрямками діяльності «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ».

Читати далі ...

 

Інші новини

51203459

Останні коментарі:

 
  • Особливості сплати "поборів" в дитячому садку: батькам на замітку!
    мама
    Заведующая детского садика N37 “Незабудка” Карун Татьяна Александровна берёт взятки, якобы на ...

    Детальніше...

     
  • У наступний парламент, окрім Богословської, рветься її чоловік
    Капішон
    Чоловіком чорноротої може бути тільки дебіл. Чоловіче за, що тобі така доля.

    Детальніше...

     
  • Свободівець чекає на переворот в обласній раді
    полухохол
    опять придется в сортирах мочить

    Детальніше...

     
  • Представництво іноземної компанії в Україні
    Віталій
    Як зрозуміти цю фразу: "Однак слід зауважити, що відкриття представництва, яке здійснює підприємницьку ...

    Детальніше...

     
  • Карта поляка: шлях до Європи чи засіб тиску?
    Володимир
    Це точно, а то зовсім українців не залишиться :) До речі, кому потрібні питання на іспит по КП ...

    Детальніше...