Хмельниччина правова

Обганяти чи пропускати патрульні машини з включеними спецсигналами?

specavtoЯк повинні поводитися водії при появі на дорозі патрульної машини ДАІ з включеними проблисковими маячками? Потрібно обов'язково зупинитися або достатньо поступитися їй дорогу?

У повсякденному житті вітчизняним автомобілістам нечасто доводиться зустрічатися з патрульними машинами ДАІ, що рухаються з увімкненими спецсигналами. Однак під час проведення Чемпіонату Євро-2012 такі "патрульки" регулярно супроводжують автобуси з зарубіжними футбольними командами і організованими групами вболівальників. Що повинні робити водії в таких ситуаціях?

Проблискові маячки на патрульних машинах ДАІ можуть бути різних кольорів, від роботи і комбінації включення яких безпосередньо залежить поведінка водіїв. Самий "строгий" колір - червоний. Якщо він включений, їхати не можна! Синій в більшості випадків зобов'язує поступитися дорогу, а зелений інформує про рух "патрульки", що замикає супроводжувану колону.

При наближенні транспортного засобу (ТЗ) з включеним синім проблисковим маячком і (або) спеціальним звуковим сигналом водії авто, які можуть створювати перешкоду для його руху, зобов'язані дати дорогу і забезпечити вільний проїзд такого ТЗ і супроводжуваних ним машин. На автомобілях, що рухаються в супроводжуваної колоні, неодмінно повинен бути ввімкнено ближнє світло фар. Одночасне включення світлових і звукових сигналів є обов'язковим при відступі водіїв таких машин від вимог правил дорожнього руху.

Якщо на ТЗ ДАІ увімкнено проблискові маячки синього і червоного кольору або лише червоного, водії іншого транспорту зобов'язані зупинитися біля правого краю проїзної частини чи узбіччя. У разі зустрічі з такою "патрульки" на дорозі з розділовою смугою, трамвайними шляхами посередині або бульварної частиною зупинитися зобов'язані водії, які рухаються з нею в одному напрямку або траєкторія руху яких перетинається або зливається з напрямком руху патрульного ТЗ (наприклад, на перехрестях, виїздах з дворів, прилеглих територій тощо).

Згідно ПДР поняття "розділова смуга" має на увазі виділений конструктивно або за допомогою суцільних ліній дорожньої розмітки елемент автодороги, що розділяє суміжні проїзні частини. Таким чином, якщо патрульна машина з включеними маячками синього і червоного кольору або лише червоного їде по дорозі, де зустрічні транспортні потоки розділені переривчастою лінією розмітки, зупинитися біля правого краю проїзної частини чи узбіччя повинні водії всіх транспортних засобів - і попутного, і зустрічного напрямків.

Якщо під час руху колони на патрульному авто, яке їде попереду, включені проблискові маячки синього і червоного кольору або лише червоного, таку колону повинна замикати "патрульки" з включеними зеленим і синім проблисковими маячками або тільки зеленими. Після проїзду машини з маячками всі обмеження в русі знімаються.

Обганяти або випереджати транспортні засоби з увімкненими проблисковими спецсигналами можна лише в одному випадку - якщо працюють тільки маячки синього кольору.

Наближаючись до нерухомого транспортного засобу з включеними маячками синього кольору і спеціальним звуковим сигналом (або без такого), що стоїть на проїжджій частині дороги або біля узбіччя, водій повинен зменшити швидкість до 40 км / год, а при подачі регулювальником відповідного сигналу - зупинитися. Продовжувати рух можна лише з дозволу регулювальника. Дана вимога більш ліберальна - до осені 2011 року в даному випадку потрібно було беззастережно зупинитися.

Обганяти або випереджати ТЗ з увімкненими проблисковими маячками синього і червоного кольору або лише червоного, а також зеленого або синього і зеленого кольору забороняється. Не можна також рухатися по суміжних смугах із швидкістю колони або займати місце в колоні.

Згідно ч. 3 ст. 122 за ненадання переваги в русі ТЗ міліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями, порушникам загрожує штраф від 510 до 680 грн. Право визначати ступінь відповідальності по даній статті покладено на працівників ДАІ.

Микола Коновалов, юрист ЮФ «Гавриленко та партнери»

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Інші новини

Партнери проекту:

 
Юридична фірма «Гавриленко та партнери» спеціалізована юридична фірма за напрямками діяльності «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ».

Читати далі ...

 

Інші новини

51203459

Останні коментарі:

 
  • Екс-голові РДА Сажієнку присудили 9,6 років позбавлення волі за хабар
    не відомий
    Хабар Сажієнко не одержував - це все не правда. А вимагаd хабар Чайка разом з прокурорами обласними і ...

    Детальніше...

     
  • Представник українського козацтва звинувачує Ксенжука у співпраці з комуністами
    Воха - це Ксенжук
    Воха - це Ксенжук

    Детальніше...

     
  • Представник українського козацтва звинувачує Ксенжука у співпраці з комуністами
    Сергій Скоробогатий
    Да а надіявся що хтось прокоментує мої слова на УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ, а не на "лядському" москальському "язику".

    Детальніше...

     
  • Представник українського козацтва звинувачує Ксенжука у співпраці з комуністами
    воха
    Бред человека, измученного жарой.

    Детальніше...

     
  • Тиха ненависть, що рве береги
    це просто жах
    в умовах повної дергадації влади, на жаль деградує, і дуже сильно деградує журналістика. Людина пише ...

    Детальніше...