Хмельниччина правова

Сергій Білошицький: “Вибори цього року, скоріш за все, збільшать представництво Хмельниччини у парламенті”

bilosНезаангажованим поглядом на початок виборчої кампанії і прогнозом із представником громадянської мережі ОПОРА ділиться 42-літній професор кафедри філософії і політології Хмельницького національного університету Сергій Білошицький, кандидат історичних наук, доцент.

— Сергію Володимировичу, як Ви оцінюєте благодійні заходи кандидатів, які передували виборчій кампанії?

— В Україні, де значна частина населення має невеликі статки, благодійність залишається доволі дієвим засобом кандидатів-мажоритарників «прив'язати» до себе електорат. Не думаю, що ця технологія є вирішальною, проте вона може додати кандидатові на окрузі від трьох до п'яти відсотків голосів та сприяти створенню іміджу політика-благодійника як «реальної» сили, здатної власноруч вирішувати проблеми виборців.

Досвід роботи команди колишнього київського міського голови Леоніда Черновецького засвідчує, що системна, грамотна й адресна благодійницька робота з певними категоріями населення дозволяє отримати перевагу над опонентами у ситуації, коли ідеологічні чинники політичної боротьби відходять на другий план. Подібна технологія може бути результативною й на наших сільських територіях, де рівень політизації населення нижчий, а потреба в матеріальній допомозі – вища. Таким чином можна мобілізувати додатковий електоральний ресурс, на який в інший спосіб розраховувати важко. Отже, спрямування кандидатами певного фінансового ресурсу на проведення благодійних акцій цілком виправдано.

— Чи відображає узагальнений тип наших кандидатів-мажоритарників соціальний, етнічний, світоглядний склад населення області?

— Насамперед, у кожному окрузі області представлені кандидати від основних політичних сил. Крім того, шляхом самовисунення їхні ряди ущільнили колоритні особистості із власним політичним і економічним ресурсом, рівнем відомості і популярності. Ліберальне виборче законодавство дозволило претендувати на проходження в парламент практично усім бажаючим, а це найважливіший критерій демократичності виборів. Мені не відомий жоден факт відмови конкретної особи від участі у виборах під впливом зовнішніх факторів. Якщо хтось не скористався своїм правом, то виключно через відсутність своєї зацікавленості в цьому.

Якщо говорити про репрезентативність корпусу кандидатів у нардепи, то подібне питання було коректним у радянські часи. Тоді представницькі органи формувались за негласним квотним принципом: робітники, селяни, ветерани, молодь і т.д. Сучасні моделі формування парламентів у провідних країнах світу не ставлять за мету відповідності свого складу соціальній структурі суспільства. Захист інтересів різних категорій виборців має досягатися реагуванням депутатів на запити своїх виборців.

— Присутність хмельничан у виборчих списках партій. Обділений наш регіон чи ні?

— Політична та економічна «вага» Хмельниччини не дозволяє їй мати парламентське представництво на рівні провідних регіонів. Так склалося, що останніми каденціями область представляло п'ять-сім депутатів від різних політичних сил. Вибори цього року, скоріш за все, збільшать цей рівень представництва до десяти-тринадцяти депутатів. Крім семи мажоритарників область у Верховній Раді мають шанси представляти наші земляки-«регіонали» Валерій Смолій, Анатолій Кузьмук та, можливо, Василь Демчишин. Об'єднана опозиція має шанс провести Василя Кравчука. Теоретичні шанси зберігатимуть «свободівець» Мирний та «ударівець» Корнійчук.

Думаю, що всі політичні сили доволі адекватно визначили представництво нашого регіону в своїх списках. Дещо розчаровує Об'єднана опозиція, яка в останній парламентській каденції за списками ВО «Батьківщина» проводила до парламенту чотирьох хмельничан, а сьогодні дає реальний шанс лише одному.

— Як Ви дивитеся, пане Сергію, на тональність агітаційних заходів, виступів представників влади й опозиції?

— Поточна виборча кампанія демонструє кризу ідейних засад політичної боротьби. Практично всі виборчі міфологеми були вичерпані та дискредитовані попередніми кампаніями та роками урядування різних політичних сил. Кандидатам у народні депутати складно будувати виборчу кампанію суто в ідеологічній площині, бо населення втомилося від світу політики і політиків. У більшості громадян росте зневіра в існуючій політичній системі взагалі та всіх політичних силах загалом.

У цій ситуації представники провладних політичних сил акцентують увагу суспільства на небажаності зміни формату влади. Вони доводять, що це призведе до сегментації влади та до зростання хаосу в системі державного і регіонального управління. Воно негативно вплине на економіку і соціальні стандарти. Представникам опозиції стратегію ідеологічної боротьби вибудувати складно, оскільки люди пам'ятають свої завищені очікування від помаранчевої революції та розчарування практичними результатами урядування нинішніх опозиціонерів. Крім того, в опозиціонерів немає чіткого плану реформування країни, і багато з них у душі погоджуються, що курс реформ, проголошений правлячою командою, загалом відповідає стратегічним інтересам країни.

У цій ситуації опозиціонери будуть мобілізовувати свій електорат, посилюючи негативні аспекти сприйняття влади населенням. Тобто, представники провладних сил будуть наділятися рисами «ворогів», яким протистоять прості українці. Шкода, що виборча кампанія набуде рис формаційно-цивілізаційної війни: бідні проти олігархів, ярмарок проти заводу, українці проти манкуртів, європейці проти азіатів, західники проти совків, демократи проти автократів і т.д.

— Який із одномандатних виборчих округів області видається Вам найбільшим полігоном виборчих технологій?

— Цікава боротьба розгортається на всіх виборчих округах області. З політтехнологічної точки зору дуже цікаво спостерігати за розвитком ситуації на виборчому окрузі № 191 із центром у Старокостянтинові. Тут виборчі команди провідних кандидатів демонструють специфічний стиль.

Так, виборчий штаб народного депутата України, голови облорганізації Народної партії Василя Шпака робить ставку на класичні консервативні методи роботи з населенням: зустрічі з невеликими аудиторіями, звіти про депутатську діяльність та передвиборчі обіцянки. Кандидат хоче довести жителям округу, що останні 10-12 років послідовно лобіює через парламент їхні інтерес. І так збирається робити надалі.

Команда екс-міністра транспорту і зв'язку Віктора Бондаря веде кампанію у модерновому і агресивному стилі із залученням значних матеріальних і людських ресурсів. Кандидат прагне продемонструвати громадянам, що володіє особистими ресурсами, які дозволять йому безпосередньо розв'язувати проблеми території.

Команда голови обласної ради, члена Партії регіонів Миколи Дерикота комбінує роботу. Сам кандидат прагне продемонструвати, що з огляду на свій життєвий шлях може позиціонуватися одночасно у декількох іпостасях – хмельничанина, який знає проблеми земляків та прагне їх розв'язувати; колишнього підприємця, який знає проблеми місцевого бізнесу і бачить шляхи модернізації регіональної економіки; та досвідченого державного службовця, який вміє вирішувати соціальні проблеми територій за рахунок акцентованої бюджетної політики.

Упевнений, що виборча кампанія на цьому окрузі буде проходити динамічно і напружено, а результати виборів матимуть величезний вплив на місцевих політиків і політтехнологів.

Бесідував

Михайло Цимбалюк,

прес-секретар кампанії громадського спостереження

за виборамиу Хмельницькій області

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Інші новини

Партнери проекту:

 
Юридична фірма «Гавриленко та партнери» спеціалізована юридична фірма за напрямками діяльності «ЗАХИСТ БІЗНЕСУ».

Читати далі ...

 

Інші новини

Смотрите описание прочистка канализации днепр тут. 51203459

Останні коментарі:

 
  • Голова Летичівської РДА жив за рахунок дружини і катався на снігоболотоході
    Вася
    Викручуються, бідненькі. Сукупний дохід 22 тисячі, а витрати - під 70 тисяч. Напевне позичають ...

    Детальніше...

     
  • Як мера Хмельницького пошили в дурні
    8888
    На території КП "Спецбудмеханіз ація" в барі Гном - процвітає гральний бізнес. Сам директор КП ...

    Детальніше...

     
  • Пільгові кредити на житло довжиною… у вічність
    Richard Anderson
    Едмондс позики фірма є компанією, яка знаходиться тут, щоб допомогти вам покласти край ваші фінансові ...

    Детальніше...

     
  • Вибори-2012: Коліщак узяв в поміч технічного кандидата
    ВИТЯ
    Коліщак бидло і злодій, таких, разом з "33" каналом садити треба...

    Детальніше...

     
  • Наслідки прийняття Закону України "Про громадські об'єднання"
    Валерій
    Новий закон про ГО знищуе всеукраїнські ГО, структура яких грунтується на осередках, які є юридичними ...

    Детальніше...